Zonnebrand smeren of niet?
Waarom is zonnebrand smeren zo belangrijk? In bovenstaande afbeelding heb ik dat proberen duidelijk te maken. Wanneer je je huid niet insmeert met zonnebrand, zal de zon schade toebrengen aan je huid. Zelfs als je niet snel of nooit verbrandt, kan de zon DNA schade veroorzaken. Het misleidende hiervan is, dat deze DNA schade pas na enkele jaren tot uiting komt in bijvoorbeeld huidveroudering, pigmentvlekken, huidkanker of andere huidaandoeningen.
Dat is dus de reden waarom je juist op jonge leeftijd de meeste (onzichtbare) schade oploopt, en op latere leeftijd sneller huidveroudering zult merken. Daarnaast heb je meer kans op huidkanker wanneer je voor je 15e levensjaar meerdere keren overmatig bent blootgesteld aan de zon.
Ik krijg regelmatig mensen in de praktijk die vragen of ik hun rimpels en pigmentvlekken kan weghalen. Het eerste wat ik dan meestal zeg is ‘het allerbelangrijkste anti-age middel is zonnebrandcrème’. Natuurlijk kan ik ook verschillende behandelingen toepassen die de huid verbeteren, pigmentvlekken laten vervagen of rimpels verminderen. Maar waar ze te laat mee zijn is hun huid beschermen tegen de zon. Als zij vanaf jongs af aan zonnebrand hadden gesmeerd durf ik te wedden dat ze nu minder last hadden van rimpels en pigmentstoornissen.
Tegenwoordig vinden mensen het belangrijk om er goed uit te zien, vooral een mooie bruine huid. Veel jongeren gaan daarom onbeschermd de zon in en beschadigen hun huid zonder er iets van te merken (behalve wat roodheid).
Het is een fabel dat wanneer je zonnebrand smeert je niet bruin kunt worden. Met zonnebrand kun je juist wél bruin worden, zelfs een stuk veiliger, alleen zal het wat langer duren.
Om zo min mogelijk zonschade op te lopen is het van groot belang om een goede laag zonnebrand op de huid aan te brengen, dit wordt vaak niet gedaan omdat de zonnebrandcrèmes van tegenwoordig niet goedkoop meer zijn en omdat het niet prettig aanvoelt op de huid. Toch is het ‘dik’ aanbrengen van zonnebrand één van de belangrijkste dingen, aangezien een SPF van 30 zomaar ineens een SPF 15 kan worden.
Q&A:
Waarom is het tegenwoordig zo belangrijk voor mensen om bruin te zijn?
In de negentiende eeuw was een bleke huid nog het schoonheidsideaal. Echter werd de huid in de twintigste eeuw meer blootgesteld aan de zon doordat er meer buitenactiviteiten zoals fietsen, tennissen en strandbezoeken populairder werden. Ook werd een gebruinde huid toen der tijd gezien als een teken van welvarendheid en succes.
Er zit een factor 15 in mijn dagcrème, ben ik dan de hele dag goed beschermd?
Nee, helaas niet. Dit heeft meerdere oorzaken; je smeert je dagcrème (als het goed is ;-)) maar 1 keer op. Zonnebrand zou je eigenlijk het beste elke 2 uur opnieuw kunnen smeren. Dit omdat de zonnebrand op een gegeven moment is uitgewerkt (denk maar aan een paracetamol, die werkt ook maar een bepaalt aantal uur). Ten tweede is een factor 15 meestal niet genoeg, en zeker niet als deze verwerkt is in een dagcrème.
Hoe zit dat met vitamine D? Wordt dat nog wel aangemaakt als ik zonnebrand gebruik?
Ja, vitamine D wordt zeker nog aangemaakt wanneer je zonnebrand gebruikt. Echter hebben veel mensen een vertekend beeld bij het aanmaken van vitamine D. Veel mensen denken dat je uren in de zon moet zitten voordat het lichaam deze vitamines aanmaakt. Echter is 2-3 keer per week (5-10 minuten) blootstelling op gezicht, handen, armen of benen al genoeg. Het zit zelfs zo dat ons lichaam na 20 minuten blootstelling aan de zon, het maximaal mogelijke al heeft bereikt.
Waarom worden mensen zo blij van de zon?
Er komt een stofje vrij (endorfines) in de hersenen die dit gevoel van blijdschap veroorzaken.
Mocht je vragen hebben, aarzel niet en stuur mij een mail: isla@myskinfacts.com
Bronvermelding:
- Boek: Huid&Haar 2017 Jannes van Everdingen & Kees-Peter de Roos
- NEDERLANDS TIJDSCHRIFT VOOR DERMATOLOGIE EN VENEREOLOGIE VOLUME 16 · NUMMER 3 · MAART 2006 G.A.M. Krekels: Zonnebrandcrèmes: ik zie door de bomen het bos niet meer
- Ann Intern Med 2003;139:966-78. Dennis LK, Freeman LE, Van Beek MJ. Sunscreen use and the risk of melanoma: a quantitative review.
- Klein Swormink 2018, Het effect van metaforen en fear appeals in gezondheidsboodschappen op de attitude en intentie ten aanzien van zonbescherming
- Slaper et al- Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. UV-straling en gezondheid https://www.rivm.nl/bibliotheek/rapporten/2017-0074.pdf